Інструкція - 3.2. Вивезення лісопродукції


3.2. Вивезення лісопродукції

Ліс вивезення
Вивезення лісу Урал


Порядок оформлення первинної документації застосовується при вивезенні лісопродукції  від усіх видів рубок і місць зберігання (франко-ліс, франко-трель, франко-проміжний склад) на кінцеві склади свого підприємства.

Вивезення лісопродукції на кінцеві склади підприємства (нижні, проміжні склади, цехи переробки та інші підрозділи) власним автотранспортом здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України  «Про затвердження Переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні»  № 207 від 25.02.2009 р. на підставі спеціалізованої Товарно-транспортної накладної (форма 1-ТТН (ліс), затвердженої наказом Держлісагентства України.

Відправником та одержувачем деревини можуть бути тільки структурні підрозділі одного лісогосподарського підприємства незалежно від їх територіального розташування і відстані перевезення.

Товарно-транспортна накладна формується в КПК відповідальної за відпуск лісопродукції особи на підставі Специфікації-накладної на деревину відпущену (СН), яка є додатком до форми 1-ТТН (ліс).  

Для цього відповідальною за відпуск деревини особою:

- з бази даних КПК до електронної форми СН завантажується інформація щодо пункту навантаження (з зазначенням кварталу, виділу, ділянки де заготовлена деревина) та вантажоодержувача, номеру автомобіля (причепа), прізвища та ініціалів водія, найменування перевізника (за умов найму автотранспорту) (при відсутності в базі даних КПК зазначеної вище інформації необхідні дані вписуються до товарно-транспортної накладної після її друкування);

- здійснюється сканування бирок, якими маркована деревина, що підлягає вивезенню з занесенням до СН даних поколодного обліку, що зафіксовані в КПК ще при прийманні деревини від заготівлі. При цьому відбувається автоматичне заповнення Товарно-транспортної накладної (форма 1-ТТН (ліс)  з розподілом по групах діаметрів та обрахуванням об’ємів відпущеної деревини.

Для перевірки даних, внесених в СН, їх можливо переглянути на моніторі КПК та внести в разі необхідності корективи.

Товарно-транспортна накладна (форма 1-ТТН (ліс) та СН до неї за допомогою мобільного принтера друкується у чотирьох примірниках та здійснюється  вивантаження (передача) даних СН щодо відпущеної деревини до облікової системи підприємства.

Перший примірник ТТН залишається у відправника, другий – на кінцевому складі, третій та четвертий - передається водію (якщо транспорт найманий) або залишається в бухгалтерії підприємства (якщо транспорт власний). Третій примірник додається до подорожнього листа і є підставою для обліку транспортної роботи та нарахування заробітної плати водію.

Оскільки Товарно-транспортна накладна (форма 1-ТТН (ліс) підготовлена та передана до облікової системи в електронному форматі, і має  як документ електронний код та захищена від підробки штрих-кодом, вона не завіряється печаткою.

Усі примірники завіряються тільки підписами відправника, водія, що прийняв вантаж для перевезення та одержувача.

Матеріально-відповідальні особи, що відправили лісопродукцію в установлені підприємством строки, повинні звірити відправлену (одержану) на кінцевий склад лісопродукцію, роздрукувати із КПК Реєстр товарно-транспортних накладних на відпуск деревини (форма ЛГ-9). Реєстр товарно-транспортних роздруковується в трьох примірниках, перший з яких залишається в одержувача лісопродукції, другий видається відправнику, а третій разом зі звітом здається в бухгалтерію підприємства.

Немає коментарів:

Дописати коментар