ГОСТ 8486-86 Пиломатеріали хвойних порід. Технічні умови

ГОСТ 8486-86 Пиломатеріали хвойних порід. Технічні умови

ГОСТ 8486-86
ПИЛОМАТЕРІАЛИ ХВОЙНИХ ПОРІД
Технічні умови
Coniferous sawn timber. Specifications
(СТ РЕВ 2369-89)
ОКП 53 3100
Термін дії з 01.01.88 до 01.01.93


Цей стандарт поширюється на пиломатеріали хвойних порід і встановлює технічні вимоги до пиломатериалам, призначеним для використання в народному господарстві і на експорт.
Стандарт не распротраняется на резонансні і авіаційні пиломатеріали.

1. Основні параметри і розміри

1.1. Пиломатеріали поділяють на обрізні, необрізні, дошки, бруски і бруси.
Терміни та визначення - по ГОСТ 18288-87 .
1.2. Номінальні розміри пиломатеріалів і граничні відхилення від номінальних розмірів - по ГОСТ 18288-87 .
За погодженням із споживачем допускаються для внутрішнього ринку пиломатеріали з градацією по довжині, розмірами і допускаються відхилень, встановленим в ГОСТ 9302-83 і ГОСТ 26002-83 .
(Змінена редакція, Зм. №2).
1.3. Умовне позначення має складатися з назви пиломатеріалу (дошка, брусок, брус), цифри, що позначає сорт, найменування породи деревини (хв. - хвойні або окремі породи - сосна, ялина, модрина, кедр, ялиця), цифрового позначення поперечного перерізу (для необрізного пиломатеріалу - товщини) та позначення цього стандарту.
Приклади умовного позначення:
Дошка - 2 - сосна - 32 х 100 - ГОСТ 8486-86 
Дошка - 2 хв. - 32 - ГОСТ 8486-86

2. ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ

2.1. Пиломатеріали повинні відповідати вимогам цього стандарту і виготовлятися з деревини наступних порід: сосни, ялини, ялиці, модрини і кедра.
2.2. За якістю деревини і обробки дошки і бруски поділяють на п'ять сортів (добірний 1, 2, 3, 5-й), а бруси - на чотири сорти (1, 2, 3, 4-й) і повинні відповідати вимогам, зазначеним в таблиці .
Призначення пиломатеріалів різних сортів дано в обов'язковому додатку.
2.3. Пиломатеріали добірного, 1, 2, 3-го сортів виготовляють сухими (з вологістю не більше 22%) і сирими антісептірованнимі. В період з 1 травня по 1 жовтня виготовлення сирих антисептованих і сирих пиломатеріалів допускається за погодженням із споживачем (замовником).
Вологість пиломатеріалів 4-го сорту не нормується.
Антисептування - по ГОСТ 10950-78 .
2.4. Оцінка якості пиломатеріалів, за винятком палубних, повинна проводитися по пласті або крайки, гіршої для даної дошки, а брусків і брусів квадратного перетину - за гіршою стороні.
2.5. Параметр шорсткості поверхні пиломатеріалів Rm max не повинен перевищувати 1250 мкм для добірного, 1,2, і 3-го сортів, а для 4-го сорту - 1600 мкм по ГОСТ 7016-82 .
2.4; 2.5. (Змінена редакція, Зм. № 3).
2.6. Непараллельность пластей і кромок в обрізних пиломатеріалів, а також пластей в необрізних пиломатеріалів допускається в межах відхилень від номінальних розмірів, встановлених ГОСТ 24454-80 .
2.7. Додаткові вимоги до пиломатериалам, призначеним для спеціального суднобудування
2.7.1. Пиломатеріали для обшивки деталей і зв'язків морських катерів, шлюпок судів морського плавання, глісер, швидкохідних озерних і річкових катерів і спортивних судів 1-го класу, повинні відповідати вимогам відбірного сорту з наступними доповненнями:
ядерна частина на середині довжини пиломатеріалів повинна бути на внутрішній пласти: в поздовжньої обшивці - не менше 50%, в діагональної - не менше 25% ширини пласти;
розміри враховуються зрощених, частково зрощених і несросшихся сучків не повинні перевищувати 10 мм;
кількість врахованих зрощених сучків не повинно перевищувати 1 шт. на будь-якому однометровом ділянці довжини пиломатеріалу, а частково зрощених, несросшихся - 1 шт., на 2 м довжини пиломатеріалу;
враховуються сучки допускаються не ближче 10 мм від ребер пиломатеріалів;
кишеньки на зовнішньої пласті пиломатеріалів не допускаються.
2.7.2. Пиломатеріали для настилу палуб морських судів повинні відповідати вимогам відбірного та першого сортів для зовнішніх палуб і першого і другого сортів для внутрішніх палуб з наступними доповненнями:
на кращих пластях пиломатеріалів шириною до 100 мм включно, що призначаються для зовнішніх палуб, заболонна частина допускається шириною не більше 30 мм, а поверхні пластей повинні бути радіальної або близькою до неї розпилювання (без клинових зрізів річних шарів);
враховуються сучки допускаються: зрослі - не ближче 10 мм, частково зрощені і незрощені - не ближче 15 мм від ребер зовнішньої пласті;
на гіршій пласті і нижніх половинах площі крайок пиломатеріалів зрослі сучки допускаються без обмеження, а частково зрощені і незрощені - до 1/3 ширини пласти;
тріщини допускаються в пиломатеріалах для зовнішніх палуб глибиною до 1/4 товщини; для внутрішніх палуб - 1/3 товщини пиломатеріалів. По довжині тріщини в палубних пиломатеріалах не обмежуються;
тупий обзол допускається в палубних пиломатеріалах розміром не більше 5 мм;
рак на кращих пластях і верхніх половинах площі крайок, а кишеньки на кращій пласти пиломатеріалів для зовнішніх палуб не допускаються;
серцевина в межах нижньої половини палубних пиломатеріалів допускається.
Примітка. Оцінку якості палубних пиломатеріалів здійснюють за найкращою пласти і верхнім половин площі крайок.
(Змінена редакція, Зм. №1), 2.8. Пиломатеріали повинні бути розсортовані за видами обробки на обрізні і необрізні, за розмірами і сортам (кожен сорт окремо).
На вимогу споживача пиломатеріали можуть бути розсортовані по групах сортів відповідно до призначень, встановлених в обов'язковому додатку до стандарту.
Пиломатеріали для експорту повинні бути розсортовані відповідно до нарядом-замовленням зовнішньоторговельної організації.
2.9. Сорт, характер обробки, розміри і порода деревини повинні бути вказані в специфікації споживача.
Норми обмеження вад
пороки деревини
по ГОСТ 2140-81
норми обмеження вад в пиломатеріалах для сортів
добірного1-го2-го3-го4-го
1. Суки

1.1. Зрощені здорові, а в брусах і частково зрощені і незрощені здорові:
Допускаються розміром в долях ширини сторони і в кількості на будь-якому однометровом ділянці довжини на кожній із сторін, не більше:
РозмірКількість,
шт.
РозмірКількість,
шт.
РозмірКількість,
шт.
РозмірКількість,
шт.
РозмірКількість,
шт.
пластевие і реброві
кромочні: на пиломатеріалах товщиною до 40 мм
товщиною 40 мм і більше
1/5
1/3


1/4, але
не більше
15 мм
2
1


2
1/4
1/2


1/3
3
2


2
1/3
2/3


1/2
4
2


3
1/2
На всю кромку

те ж
4
2


3
допускаються
допускаються


допускаються
Примітка. У брусах кількість сучків не нормується.
1.2. частково зрощеніДопускаються в загальній кількості зрощених здорових сучків розміром в долях ширини сторони і в кількості на будь-якому однометровом ділянці довжини на кожній із сторін, не більше:
РозмірКількість,
шт.
РозмірКількість,
шт.
РозмірКількість,
шт.
РозмірКількість,
шт.
РозмірКількість,
шт.
пластевие і реброві
кромочні: на пиломатеріалах товщиною до 40 мм
товщиною 40 мм і більше
1/8
1/4


10 мм
2
1


1
1/5
1/3


1/4
2
1


1
1/4
1/2


1/3
3
2


2
1/3
На всю кромку

2/3
3
2


2
1/2
На всю кромку

те ж
4
2


3
1.3. Загнили гнилі і тютюновіНе допускаютьсяДопускаються в загальній кількості частково зрощених і несросшихся здорових сучків тих же розмірів і не більше половини їх кількості

Деревина, що оточує тютюнові сучки, не повинна мати ознак гнилі.
У пиломатеріалах для несучих конструкцій сума розмірів всіх сучків, розташованих на ділянці довжиною 200 мм, не повинна перевищувати граничного розміру допускаються сучків.
Примітки:
1. Суки розміром менше половини максимально допустимих не враховуються.
2. У пиломатеріалах товщиною 40 мм і більше (за винятком добірного сорту), допускаються довгасті і зшивні сучки розміром по малій осі до 6 мм і глибиною залягання до 3 мм без обмеження розміру по великій осі.
3. Пасинок допускається за нормами несросшихся сучків. У оторном сорті не допускається.
4. Розмір сучка визначають відстанню між дотичними до контуру сучка, проведеними паралельно поздовжньої осі пиломатеріалу. За розмір довгастого і зшивна сучка на пластях пиломатеріалів і на всіх сторонах брусків і брусів приймають половину відстані між дотичними, проведеними паралельно поздовжньої осі пиломатеріалу:
5. У пиломатеріалах довжиною понад 3 м допускається наявність одного сучка розміром, передбаченим у нормах суміжного нижчого сорту.
6. На ділянці пиломатеріалів довжиною, рівній його ширині, найбільша сума розмірів сучків, що лежать на прямій лінії, що перетинає сучки в будь-якому напрямку, не повинна перевищувати граничного розміру допускаються сучків.
продовження
пороки деревини
по ГОСТ 2140-81
Норми обмеження вад в пиломатеріалах для сортів
добірного1-го2-го3-го4-го
2. Тріщини

2.1. Пластевие і кромочні, в тому числі виходять на торець
Допускаються довжиною в частках довжини пиломатеріалу, не більшедопускаються
за умови збереження
цілісності пиломатеріалу
неглибокіНеглибокі і глибокі
1/6

1/10
1/4

1/6
1/3
глибокі
1/2
2.2. Пластевие наскрізні, в тому числі виходять на торецьДопускаються довжиною в мм, не більше:Допускаються загальною довжиною в частках довжини пиломатеріалу, не більше:
100150200
2.3. Торцеві (крім тріщин усушки)Не допускаютьсяДопускаються на одному торці довжиною в долях ширини пиломатеріалу, не більше:Допускаються за умови збереження цілісності пиломатеріалу
1/41/31/2
Примітка. Допустимі розміри тріщин встановлені для пиломатеріалів з вологістю деревини не більше 22%, при більшій вологості ці розміри тріщин зменшуються вдвічі.
продовження
пороки деревини
по ГОСТ 2140-81
Норми обмеження вад в пиломатеріалах для сортів
добірного1-го2-го3-го4-го
3. Вади будови деревини
3.1. нахил волокон

допускається
не більше 5%

допускається
3.2. креньНе допускаєтьсядопускається
не більше 20%
площі пласті
матеріалу
допускається
3.3. кишенькидопускаються
односторонні
на будь-якому
однометровом
ділянці довжини
в кількості
1 шт.
довжиною не
більше 50 мм
Допускаються на будь-якому
однометровом учатски
довжини пиломатеріалу в шт.,
не більше
допускаються
24
3.4. Серцевина і подвійна серцевинаНе допускаєтьсядопускається
без отлупних
і радіальних
тріщин
тільки в
пиломатеріалах
товщиною 40 мм
и більше
допускається
3.5. прорістьНе допускаєтьсяДопускається одностороння шириною в частках відповідної сторони пиломатеріалу, не більше:допускається
1/101/51/4
і довжиною в частках довжини пиломатеріалу, не більше:
1/301/101/10
3.6. ракНе допускаєтьсяДопускається протяжністю в частках довжини пиломатеріалу додопускається
1/5
але не більше 1 м
1/3
продовження
пороки деревини
по ГОСТ 2140-81
Норми обмеження вад в пиломатеріалах для сортів
добірного1-го2-го3-го4-го
4. Грибні поразки

4.1. Грибні ядрові плями (смуги)


Не допускаються


Допускаються загальною площею в% від площі пиломатеріалу, не більше:


допускаються
1020
4.2. Заболонні грибні забарвлення і цвільНе допускаютьсяДопускаються поверхневі у вигляді плям і смуг. Глибокі допускаються загальною площею в% від площі пиломатеріалу, не більше:допускаються
102050
4.3. гниліНе допускаютьсяНе допускаютьсядопускається
тільки строката
ситова ядерна гниль
у вигляді плям
і смуг загальною
площею не більше 10%
площі пиломатеріалу
5. Біологічні пошкодження

5.1. червоточина


Допускається неглибока на обзольних частинах пиломатеріалу


Допускається на будь-якому однометровос учатски довжини пиломатеріалу в шт., Не більше:
236
продовження
пороки деревини
по ГОСТ 2140-81
Норми обмеження вад в пиломатеріалах для сортів
добірного1-го2-го3-го4-го
6. Сторонні включення, механічні ушкодження і вади обробки

6.1. Сторонні включення (дріт, цвяхи, металеві осколки і ін.)


Не допускаються
6.2. Обзол (в обрізних пиломатеріалів)Гострий не допускаєтьсядопускається
тупий і гострий
за умови, що
пласти пропилен
не менш чим
на 1/2 ширини,
а кромки не менше,
ніж на 3/4 довжини
пиломатеріалу
Тупий допускається на пластях і крайках розміром в долях ширини відповідних сторін пиломатеріалу без обмеження по довжині, не більше:
1/61/61/61/3
Допускається на окремих ділянках крайок розміром в долях ширини кромки, не більше:
1/31/31/32/3
і протяжністю в частках довжини пиломатеріалу, не більше:
1/61/61/61/4
Примітки:
1. Кора на обзолом експортних пиломатеріалів не допускається
2. обрізні пиломатеріали, відповідні за всіма показниками вимогам певного сорту, але з обзолом, що перевищує встановлену норму для цього сорту, допускається переводити в дошки з збереженням сортності.
продовження
пороки деревини
по ГОСТ 2140-81
Норми обмеження вад в пиломатеріалах для сортів
добірного1-го2-го3-го4-го
6.3. скіс пропилаУ пиломатеріалах один торець (в експортних пиломатеріалах обидва торця) повинен бути Обпиляєте перпендикулярно до поздовжньої осі пиломатеріалу.Відхилення від перпендикулярності торця до пласті і крайці допускається до 5% ширини і товщини пиломатеріалу відповідно.
6.4. Ризики, хвилястість, виривДопускається в межах відхилень від номінальних розмірів, встановлених в ГОСТ 24454-80Допускаються глибиною не більше 3 ммдопускаються
7. покоробленностью

7.1.Пожолобленість, поздовжня по пласти і кромці, криловатості
Допускається стріла прогину в долях довжини пиломатеріалу в%, не більше:допускаються
0,20,20,20,4
Примітка. У необрізних пиломатеріалів поздовжня покоробленность по кромці не нормується
7.3. Пожолобленість поперечнаДопускається стріла прогину в долях ширини пиломатеріалу в%, не більше:допускається
1112
Примітки:
1. Норми покоробленности встановлені для пиломатеріалів з вологістю не більше 22%. При більшій вологості ці норми зменшуються вдвічі.
2. Вади деревини, не згадані в цьому стандарті, допускаються.
(Змінена редакція, Зм. № 1, 3).

3. Правила приймання та методи контролю

3.1. Правила приймання і методи контролю - по ГОСТ 6564-84 .

4. Маркування, ТРАНСПОРТУВАННЯ І ЗБЕРІГАННЯ

4.1. Маркування, пакетування та транспортування пиломатеріалів повинно проводитися по ГОСТ 6564-84 і ГОСТ 19041-85 .
Розміри транспортних пакетів - по ГОСТ 16369-96 .
4.2. Зберігання пиломатеріалів - по ГОСТ 3808.1-80 і ГОСТ 19041-85 .
ДОДАТОК 
обов'язкове
сорти
(Групи сортів)
пиломатеріалів
Основні призначення пиломатеріалів
0, 1, 2Спеціальне суднобудування - для обшивки і зв'язків морських катерів, шлюпок, судів морсокго плавання, глісер, швидкохідних озерних і річкових катерів і спортивних судів 1-го класу, настилу зовнішніх і внутрішніх палуб морських суден
0, 1, 2Сільгоспмашинобудування - для виготовлення дерев'яних деталей сільськогосподарських машин
0, 1, 2, 3Вагонобудування - для виготовлення дерев'яних деталей вагонів залізних дорого
Суднобудування
Автобудування - для виготовлення дерев'яних деталей платформ вантажних автомобілів, причепів і напівпричепів
Мостобудування, обозостроеніе
1, 2, 3Будівництво та ремонтно-експлуатаційні потреби, елементи несучих конструкцій, деталі вікон і дверей, стругані деталі, деталі дерев'яних будинків та ін.
Виробництво різних виробів деревообробки, включаючи меблі, клепку для заливних і сухотарних бочок, спецтару
3, 4Тара та упаковка
4Для використання на маловідповідальних деталі в будівництві, розкрою на дрібні заготовки різного призначення

ІНФОРМАЦІЙНІ ДАНІ

  1. РОЗРОБЛЕНО І ВНЕСЕНО Міністерством лісової, целюлозно-паперової і деревообробної промисловості СРСР

    РОЗРОБНИКИ
    П. Ф. Куроптеев, Г. М. Васькова 
  2. ЗАТВЕРДЖЕНО І ВВЕДЕНО В ДІЮ ПОСТАНОВЛЕНИЕМ Державного комітету СРСР по стандартах від 30.09.86 № 2933
  3. Стандарт повністю відповідає СТ РЕВ 2369-80
  4. ЗАМІСТЬ ГОСТ 8486-66
  5. НОРМАТИВНО-ТЕХНІЧНІ ДОКУМЕНТИ
    Позначення НТД, на який дано посиланняномер пункту
    ГОСТ 2140-81
    ГОСТ 3808.1-80
    ГОСТ 6564-84
    ГОСТ 7016-82
    ГОСТ 9302-83
    ГОСТ 10950-78
    ГОСТ 16369-96
    ГОСТ 18288-87
    ГОСТ 19041-85
    ГОСТ 24454-80
    ГОСТ 26002-83 
    2.2
    4.2
    3.1, 4.1
    2.5
    1.2
    2.3
    4.1
    1.1
    4.1, 4.2
    1.2, 2.6
    1.2
  6. Перевидання (травень 1990 г.) з Змінами № 1, 2, 3, затвердженими в грудні 1988 р, у вересні 1988 р, лютому 1990 року (ІУС 3-88, 1-89, 5-90)

Як ми раніше повідомляли, http://34300.in.ua - сайт безкоштовних оголошень Вараша

Немає коментарів:

Дописати коментар