Інструкція - 3.1. Заготівля та підвозка (трелювання) деревини

3. Порядок складання первинних документів на всіх стадіях виробництва


3.1. Заготівля та підвозка (трелювання) деревини


Відповідальні особи по мірі заготівлі і підвозки деревини щоденно проводять її приймання:

-   від власних бригад (робітників) підприємства;

-   від бригад – суб’єктів  підприємницької діяльності, які здійснюють заготівлю деревини за договорами підряду.

До початку приймання деревини зі стаціонарного комп’ютера підприємства до КПК завантажується необхідна вхідна інформація щодо:

-   посад та прізвищ користувачів КПК;

-   даних лісорубних квитків на проведення лісозаготівельних робіт з зазначенням виду рубки, кварталу, виділу, ділянки (її площі);

-   номерів пластикових бирок, які отримує під звіт відповідальна за приймання і відпуск деревини особа;

-   дані наряд-актів та договорів підряду;

-   договори з контрагентами (або дані по споживачах лісопродукції).

Приймання хлистів, ділової деревини (сортиментів), крім балансів, підтоварника, та жердин  проводиться поколодно в щільних кубічних метрах з точністю до однієї тисячної.

Приймання балансів, підтоварника, жердин, дров, деревини дров’яної для технологічних потреб та хворосту проводиться штабелями в складочних кубічних метрах з автоматичним переведенням в щільні, що необхідні при складанні первинних документів, обліку та звітності.

Інформація про ширину, висоту, довжину штабелю заноситься з точністю до однієї сотої.

Для переведення складочних кубічних метрів в щільні використовуються таблиці коефіцієнтів згідно ДСТ 3243-88, ДСТУ 2034-92, ДСТУ 4020-2-2001.

Приймаючи  заготовлені протягом дня хлисти і ділову деревину, відповідальні за приймання особи повинні заміряти кожен хлист і сортимент та зробити маркування незмивною крейдою чи фарбою (на торці хлиста – діаметр; на верхньому зрізі сортименту – сорт, діаметр). При маркуванні слід керуватися чинним Держстандартом “Лісоматеріали круглі”. Далі у промаркований торець колоди, хлиста за допомогою спеціального молотка на відстані від краю не ближче ніж 50 мм забивається бирка.

Приймання заготовленої деревини за допомогою КПК відбувається із створенням Специфікації поколодного обліку (СПО), яка є додатком до Щоденника приймання лісопродукції від заготівлі (форма ЛГ-4). Для цього матеріально-відповідальна особа вибирає в КПК інформацію щодо місця приймання з зазначенням кварталу, виділу, ділянки (її площі), номеру лісорубного квитка, за яким здійснювалася заготівля, виду рубки, умов приймання  (франко-ліс, франко-трель, франко-верхній склад), даних договору підряду чи наряд-акту. Далі за допомогою КПК сканується бирка в торці колоди і вибирається інформація стосовно породи, сортименту, сорту, довжини і діаметру (висоти і ширини для штабелю). Після збереження цикл сканування повторюється із відтворенням (з можливістю змінити) інформації про попередню колоду. Об’єм по кожній колоді (штабелю) і в цілому по СПО розраховується автоматично і СПО містить повний перелік колод та номери бирок, якими вони марковані.

 Після перегляду або редагування, за потреби, СПО має бути роздрукована на мобільному принтері та вивантажена за наявності GSM зв’язку на центральний сервер підприємства. При відсутності GSM зв’язку передача даних до лісгоспу має відбуватися пізніше, коли КПК опиниться в зоні покриття, або за допомогою мережі Інтернет під’єднанням до ПК або по Wi-Fi, або за допомогою флеш-карти, але не пізніше кінця поточного дня.

На підставі СПО, створених за день роботи на одній ділянці (виду рубки) та від одного виконавця робіт (бригади) автоматично формується Щоденник приймання лісопродукції від заготівлі (форма ЛГ-4).

Відповідальна за приймання особа роздруковує і підписує Щоденник у трьох примірниках. Один примірник Щоденника видається бригадиру (представнику підрядника), другий залишається в особи, яка прийняла лісопродукцію, третій здається в бухгалтерію підприємства при складанні звітності.

 На роботи по заготівлі деревини власними бригадами (робітниками підприємства) складається Наряд-акт на виконання робіт (форма ЛГ-1). Дані про виконані обсяги робіт в Наряд-акті формуються зі Щоденника (СПО). Наряд-акт на виконання робіт складається по закінченню заготівлі лісопродукції на ділянці (виділі), або при настанні строку нарахування заробітної плати, затверджується лісничим. Особа, на яку складений Щоденник, повинна перевірити правильність записаного в наряд-акті обсягу робіт і підписати його. Після цього Наряд-акт разом з першим примірником Щоденника здається в лісництво чи інший структурний підрозділ.

Роботи по заготівлі деревини за договорами підряду, які здійснюють бригади – суб’єкти  підприємницької діяльності оформлюються Актом приймання-передачі робіт по заготівлі деревини (форма ЛГ-7). Дані про виконані обсяги робіт в Акті приймання-передачі формуються зі Щоденника (СПО).  Акт складається по закінченню виконання робіт і обов’язково в кінці місяця. Оформлення, перевірка, узгодження, підписання та затвердження Акту приймання-передачі робіт по заготівлі деревини здійснюється відповідними посадовими особами, підписи яких передбачені в Акті. Один примірник Акту передається  виконавцю робіт.

Бухгалтерія лісгоспу на підставі оформлених і затверджених належним чином Наряд-актів на виконання робіт, Актів приймання-передачі робіт по заготівлі деревини проводить нарахування заробітної плати робітникам та розрахунок з підрядником.

Даний порядок застосовується при прийманні заготовленої деревини на складах франко-ліс, або заготовленої і трельованої на умовах франко-трель, коли в наряд-актах на виконання робіт, або договорах підряду вказується комплексна заготівля лісу з кінцевою фазою виробництва – підвозка (трелювання).

Вказаний порядок оформлення первинних документів і приймання лісопродукції застосовується на всіх видах рубок, після чого дозволяється її відпуск (реалізація).

Суворо забороняється відпуск неприйнятої від заготівлі (не маркованої,  без бирки), не переданої у підзвіт матеріально-відповідальній особі лісопродукції, а також іншими посадовими особами, які не несуть за неї матеріальної відповідальності.

Немає коментарів:

Дописати коментар