Інструкція - 3.3.-5


3.3. Розкряжування хлистів






Розкряжування хлистів може проводитись в лісі (раніше заготовлених), на проміжних і кінцевих складах.

Матеріально-відповідальна особа веде облік направлених в розробку хлистів по породах, довжинах і діаметру, вказаному на торці. По мірі розкряжування хлистів ведеться маркування одержаних сортиментів у відповідності до Держстандарту.

Облік хлистів при надходженні їх в розробку здійснюється за допомогою КПК, шляхом створення Специфікацій  поколодного обліку (СПО), які є  додатком до Щоденника приймання лісопродукції від розкряжування деревних хлистів (форма ЛГ-5).

Відповідальною особою, що здійснює облік результатів розкряжування хлистів на нижньому складі:

- скануються бирки, якими марковані хлисти, що надходять в розробку, в результаті чого з бази даних  КПК за номером бирки в відповідній СПО фіксуються дані щодо місця заготівлі хлистів, бригади що її здійснила (з зазначенням реквізитів договору підряду), Товарно-транспортної накладної, по якій хлисти надійшли на кінцевий склад (в КПК одночасно в автоматичному режимі формується кілька СПО в залежності від місця заготівлі хлистів, бригади та ТТН);

- після отримання від розкряжування хлистів сортиментів, техсировини та дров, здійснюється поколодне (штабельне) маркування бирками та обмір кожного сортименту (штабелю), з одночасним внесенням в КПК даних поколодного обліку;

- по завершенню внесення даних по прийнятій від розкряжування продукції, в КПК формується Специфікація поколодного обліку деревини  (СПО), яка містить повний перелік колод та номери бирок, якими вони марковані, і відбувається автоматичне заповнення Щоденника приймання лісопродукції від розкряжування деревних хлистів (форма ЛГ-5) з розподілом по групах діаметрів та обрахуванням об’ємів прийнятої від розробки хлистів продукції.

Для перевірки даних, внесених в СПО, їх можливо переглянути на моніторі КПК (провести пробне роздрукування СПО для більш зручного перегляду) та внести в разі необхідності корективи.

Щоденник приймання лісопродукції від розкряжування деревинних хлистів  та відповідні СПО до нього друкуються, як правило, по закінченню робочого дня (зміни)  за допомогою мобільного принтеру. Щоденник та СПО друкується у 2 примірниках. Одночасно з цим  відбувається передача даних приймання по GSM зв’язку до  стаціонарного комп’ютера підприємства.

Щоденник підписується бригадиром (робітником), який здійснював розкряжування хлистів та відповідальною посадовою особою, яка прийняла лісопродукцію, отриману після розкряжування. Перший примірник щоденника видається бригадиру (робітнику), а другий залишається у посадової особи, яка прийняла лісопродукцію.

На підставі Щоденників проводиться списання хлистів, пущених в розкряжування, та оприбуткування сортиментів, дров і відходів (верховіття, обрізки), які можуть бути використані на виробництві або реалізовані.

На лісосіках, де ведеться сортиментна заготівля лісопродукції, розкряжування хлистів окремо не оформлюється.


3.4. Приймання лісопродукції, що надійшла від вивозки на кінцеві склади


Приймання лісопродукції на кінцевому складі (нижній склад, цех переробки та ін.) проводиться завідуючим складом, майстром, або іншою матеріально-відповідальною особою від кожного водія на підставі Специфікації-накладної на деревину відпущену (СН), що є додатком до Товарно-транспортної накладної на відпуск деревини (форма 1-ТТН(ліс). Працівник складу “завантажує” в КПК нижнього складу інформацію з СН, що надійшла з КПК верхнього складу каналами GSM зв’язку або на флешці, звіряє записи в накладній, в КПК з фактично привезеною лісопродукцією. При цьому, звіряння може відбуватися шляхом перегляду інформації по колодах (штабелях) в СН, на екрані КПК, вибіркового сканування колод  з підтягуванням інформації по колоді (СН), суцільного сканування колод з підтвердженням.

При встановленні відхилень деревина розвантажується на окрему площадку, запрошується вантажовідправник і в його присутності проводиться обмір та визначення розбіжностей. На кожний такий випадок складається Акт, в якому вказується обєм лісопродукції за даними вантажовідправника, фактичний об’єм та відхилення, виявлені після обміру. Акт візується керівниками структурних підрозділів, що здійснювали відпуск та приймання деревини та направляється керівнику підприємства для вжиття відповідних заходів. В бухгалтерії підприємства лісопродукція оприбутковується на підставі Товарно - транспортної накладної на відпуск деревини з врахуванням зазначеного Акту.

При відсутності відхилень працівник складу підтверджує в КПК приймання СН та робить підпис про одержання лісопродукції на всіх примірниках Товарно - транспортної накладної на відпуск деревини.

На підставі прийнятих Товарно-транспортних накладних на відпуск деревини в КПК нижнього складу автоматично формується  Журнал надходження лісопродукції (форма ЛГ-10).


3.5. Лісопиляння і переробка деревини






Розпилювання і переробка деревини проводиться в спеціалізованих цехах, в лісництвах та інших виробничих підрозділах, де встановлене відповідне обладнання.

Надходження деревини в цех переробки оформлюється аналогічно           пункту 3.4., якщо деревина надійшла від вивозки, або на підставі СНП, що створена функцією “переробка” КПК нижнього складу, якщо деревина надійшла від переміщення з нижнього складу.

На підставі Журналу надходження лісопродукції (форма ЛГ-10) заповнюють змінний рапорт та наряд-акт на переробку деревини шляхом вибору в КПК (ПК) відповідної СН, або скануванням (вибором) бирок.

На розпилювання деревини майстер чи інша матеріально-відповідальна особа складає Змінний рапорт (форма ЛГ-14), який є підставою для заповнення наряд-акта на переробку деревини. Змінний рапорт складається на кожну зміну і пилораму в двох примірниках. Перший примірник разом з місяч­ним звітом подається до бухгалтерії підприємства, другий-лишається в справах цеху.

Наряд-акт на переробку деревини (форма ЛГ-13) є підставою для нарахування заробітної плати робітникам, списання сировини та оприбуткування готових виробів деревопереробки і відходів, що можуть бути використані в виробництві або реалізовані.

Наряд-акт складається в двох примірниках, з яких перший подається зі звітом в бухгалтерію підприємства, а другий лишається в справах цеху.

В наряд-акті вказується кількість списаної сировини по породах, сорти­ментах, сортах і групах діаметрів та вихід готової продукції по кожному виробу, одержані відходи від переробки і рівень використання деревообробного устаткування.

На підставі змінних рапортів та нарядів-актів утворюється Відомість обліку виготовленої продукції переробки деревини і витрат сировини (форма ЛГ-15). Відомість призначена для відображення роботи лісопильних рам та служить для аналізу витрат сировини, одержаної пилопродукції.





3.6. Інші надходження та списання лісопродукції


Іншими джерелами надходження лісопродукції можуть бути лишки, виявлені плановими інвентаризаціями, вибірковими та раптовими перевірками, ревізіями, при зміні матеріально-відповідальних осіб та ін.

На всіх місцях зберігання виявлені лишки чи нестачі лісопродукції оприбутковуються чи списуються на підставі матеріалів інвентаризації.

До інших списань відноситься лісопродукція, що загинула внаслідок стихійного лиха. Вибуття лісопродукції внаслідок стихійного лиха оформляється по акту, складеному спеціальною комісією.


3.7. Зміна якості лісопродукції


В випадках, коли проводиться уточнення якості лісопродукції або при відвантаженні/прийманні виникають розбіжності у кількості, якості лісопродукції  матеріально-відповідальна особа складає Акт на зміну якості продукції (форма ЛГ-16). Цей Акт підписується представниками приймаючої/передаючої сторін, та затверджується спеціальною комісією, яка призначається керівником підприємства.

Комісія на підставі перевірок встановлює причини зміни якості лісопродукції та вносить пропозиції щодо притягнення до відповідальності винних осіб, якщо таке було встановлено.


3.8. Використання лісопродукції на власні потреби


До витрат лісопродукції на власні потреби відносяться такі основні види виробничої і господарської діяльності підприємств:

-   капітальне будівництво, капітальний і поточний ремонт основних засобів;

-   будівництво і поточний ремонт лісовозних та лісогосподарських доріг, тимчасових споруд та будинків для обслуговування лісосічних робіт і підсочки лісу;

-   опалення та інші виробничі і господарські потреби.

Списання лісопродукції на опалення та інші виробничі і господарські потреби проводиться по фактичній виробничій собівартості.

Електронний облік та документальне оформлення використання деревини на власні потреби проводиться у відповідності з розділами цієї Інструкції з зазначенням у  відповідних електронних формах обліку «Для власних потреб».

При цьому в наряді на відпуск вказується на які саме потреби проводиться відпуск лісопродукції.


3.9. Реалізація лісопродукції


Відпуск лісопродукції відбувається на підставі договорів постачання, інформація про які “завантажується” з електронної бази  даних підприємства до КПК відповідного складу, на підставі Наряда на відпуск лісопродукції (форма ЛГ-11), де вказується назва Покупця, місце реалізації, строк вивозки, порода, сортимент, сорт, довжина, група діаметрів, ціна та кількість лісопродукції (хворост реалізується без нарядів). 

Реалізація лісопродукції на період до затвердження в Мін’юсті спеціалізованої галузевої форми Товарно-транспортної накладної 1-ТТН (ліс) здійснюється на підставі Товарно-транспортної накладної (типова форма 1-ТН), що затверджена наказом Мінтрансу, Мінстату України від 29.12.1995 р. № 488/346  та відповідної довіреності, наданою особою, що отримує вантаж.

Формування даних до Товарно-транспортної накладної (типова форма 1-ТН), здійснюється шляхом створення в КПК Специфікації – накладної на деревину відпущенуї (СН), яка створюється аналогічно порядку наведеному в п.3.2.

Товарно-транспортна накладна типової форми № 1-ТН виписується у чотирьох примірниках:

-        перший примірник (з підписами про отриману продукцію) залишається у вантажовідправника (лісництво чи інші підрозділи держлісгоспу) і є підставою для списання лісопродукції;

Другий, третій і четвертий примірники, завірені підписами  і печаткою (штампами) вантажовідправника, передають водію;

-        другий примірник водій здає вантажоодержувачу, він є підставою для оприбуткування товарно-матеріальних цінностей;

-         третій і четвертий примірники водій передає перевізнику.

Якщо перевізником є саме лісогосподарське підприємство, то третій і четвертий примірники залишаються в бухгалтерії підприємства.

Зазначений порядок реалізації застосовується незалежно від місця відвантаження (з лісу, проміжних складів, нижніх складів, інших підрозділів) та покупця (юридична чи фізична особа).

В разі, коли покупець – фізична особа вивозить лісопродукцію гужовим транспортом, то теж виписується товарно-транспортна накладна.

Для відвантаження лісопродукції залізницею підприємство (держлісгосп) на початку місяця зобов’язане надіслати кінцевому складу (цеху) наряд на відвантаження лісопродукції залізницею і план перевозок.

Перелік лісопродукції в розрізі порід, сортиментів, сортів, довжини, діаметра і кількості штук проводиться по мірі навантаження її в вагони за допомогою КПК шляхом створення Специфікації-накладної поколодної на відправлення лісопродукції залізницею (водним шляхом) (форма ЛГ-18) за рахунок сканування колод або копіювання СПО/СНП. При цьому особливу увагу слід приділяти додержанню Держстандартів і обліку кількості навантаженої лісопродукції.

Специфікація-накладна поколодна складається окремо на кожний вагон з обов’язковим заповненням всіх даних форми від заголовку до підпису відправника лісопродукції. Специфікація-накладна поколодна роздруковується в 5-ти примірниках, з яких перший, третій і четвертий разом з квитанцією залізничної накладної здаються підприємству, другий додається до залізничної накладної, а п’ятий лишається в справах кінцевого складу (цеху).

При реалізації продукції на експорт, слід додержуватись вимог, які зазначені в контрактах з іноземними покупцями, а також звертати особливу увагу на чітке заповнення всіх необхідних документів, передбачених чинним законодавством.

  

4. Облік лісопродукції


4.1. У матеріально-відповідальних осіб

4.1.1. В лісі і на верхніх складах


Матеріально-відповідальна особа по заготовленій, підвезеній на проміжні склади (трелі), вивезеній на кінцеві склади, реалізованій та використаній на власні потреби лісопродукції щомісячно роздруковує з КПК  і в установлені строки подає в лісництво (цех) Рапорт про рух лісопродукції (форма ЛГ-6) з доданням до нього всіх документів по надходженню і списанню лісопродукції, а також Реєстр товарно-транспортних накладних (форма ЛГ-9) у розрізі кінцевих складів, або реалізації.

Залишки і рух лісопродукції обліковуються окремо від рубок формування та оздоровлення лісів, інших заходів, пов’язаних з веденням лісового господарства, головного користування і лісопродукції від інших надходжень.

Рапорти про рух лісопродукції та Реєстр ТТН роздруковуються в трьох примірниках, із яких перші з додатком документів по приходу і списанню лісопродукції – після перевірки  та затвердження лісничим (начальником цеху) – здаються в бухгалтерію держлісгоспу, другі лишаються в справах лісництва (цеху), а треті залишаються у матеріально-відповідальної особи.


4.1.2. На кінцевих складах


На одержану від вивозки лісопродукцію в КПК відповідного складу ведеться Журнал надходження лісопродукції  (форма ЛГ-10). Інформація в Журнал заноситься автоматично після приймання лісопродукції по кожній товарно-транспортній накладній/СН.

В установлені підприємством, лісництвом або цехом строки матеріально-відповідальні особи відповідного складу подають місячні Звіти про рух лісопродукції в бухгалтерію підприємства з доданням документів про надходження та вибуття лісопродукції.

Одночасно зі звітом матеріально-відповідальні особи роздруковують з КПК і подають Журнал реалізації (відпуску) лісопродукції (форма ЛГ-19), в якій вказується дата відвантаження, номер наряда на відпуск або договору,  номер вагона або ТТН, одержувач, сортимент, кількість та вартість відпущеної лісопродукції.  Журнал реалізації друкуються в 3-х примірниках, з яких перший подається підприємству разом з місячним звітом, другий лишається в справах кінцевого складу (лісництва, цеху), а третій лишається у матеріально-відповідальної особи.



4.1.3. В цехах переробки деревини


Надходження деревини від лісництв та інших цехів оформлюється аналогічно надходженню деревини на кінцеві склади.

Матеріально-відповідальною особою ведеться Щоденник надходження сировини в цех переробки  (форма ЛГ-12), який застосовується для оформлення робіт по розпилюванню деревини та виготовленню виробів деревопереробки.

Матеріально-відповідальна особа роздруковує Відомість обліку виготовленої продукції переробки деревини і витрат сировини (форма ЛГ-15), яка є зведеним документом і формується на підставі змінних рапортів, наряд-актів на пере­роб­ку деревини та інших первинних документів.

По закінченню місяця матеріально-відповідальні особи роздруковують звіт про рух лісопродукції по діловій деревині в розрізі порід, сортиментів, сортів, кількості штук та видів продукції лісопилення і деревопереробки. Звіт формується  на підставі первинних документів на одержану і списану продукцію (товарно-транспортна накладна/СН, щоденник розкряжування, акт на зміну якості продукції та ін.).

Звіт матеріально-відповідальної особи роздруковується в 3-х примірниках, з яких перший з додатком первинних документів на оприбуткування і списання продукції здається в бухгалтерію підприємства, другий лишається в справах цеху, а третій у матеріально-відповідальної особи.


4.2. В бухгалтерії підприємства


На підставі одержаних від відповідальних працівників первинних документів та звітів, після їх затвердження лісничим (начальником цеху та ін.) бухгалтер  підприємства приступає до складання зведених документів та звітів.

На підставі Наряд-актів на виконання робіт (форма ЛГ-1) та Актів приймання-передачі робіт по заготівлі деревини (форма ЛГ-7), Актів приймання-передачі інших лісогосподарських робіт (форма ЛГ-8) складається Журнал виконаних лісогосподарських робіт (форма ЛГ-2). В цьому журналі відображаються роботи по заготівлі і підвозці (трелюванню) лісопродукції та розкряжуванню хлистів. Журнали ведуться на вказані види робіт окремо по рубках головного користування, рубках формування та оздоровлення лісів та інших заходів, пов’язаних з веденням лісового господарства та інших заходів, не пов’язаних з веденням лісового господарства.

В журналі по кожному виду робіт і рубок вказується номер наряд-акта (акта приймання-передачі робіт), квартал, хлисти по породах; ділова деревина по породах, сортиментах і сортах; дрова – по групах порід, хворост – по довжині і т.д. В журналі також вказується сума нарахованої заробітної плати робітникам.

На підставі Наряд-актів на виконання робіт (форма ЛГ-1) та інших первинних документів формується Журнал інших виконаних робіт (форма ЛГ-3).

Журнали виконаних лісогосподарських робіт та інших виконаних робіт складаються в 2-х примірниках, з яких перший з додатком наряд-актів лишається в бухгалтерії підприємства разом з місячним звітом, а другий з другими примірниками наряд-актів і інших документів додаються до справ лісництва (цеху).

На підставі наряд-актів, інших документів складається Реєстр використаної на власні потреби лісопродукції (форма ЛГ- 17), який служить підставою для списання лісопродукції в звіті.

На підставі первинних документів по реалізації (відпуску) лісопродукції (товарно-транспортна накладна, специфікація-накладна на деревину відпущену) формується Журнал реалізації  лісопродукції (форма ЛГ-19). Журнал формується в розрізі реалізації по місцях зберігання лісопродукції (в лісі, на трелях, кінцевих складах), по діловій деревині – по породах, сортиментах, сортах, групах діаметрів; дров – по групах порід. Також вказується кількість та вартість відпущеної лісопродукції. Журнал складається окремо по кожному виду оплати лісопродукції (за готівку, безготівковий розрахунок, в рахунок бартерних операцій, паливна норма тощо).

Звіт про рух лісопродукції формується у розрізі структурних підрозділів, матеріально-відповідальних осіб або по підприємству в цілому на підставі проведених первинних документів про надходження/відвантаження лісопродукції.

У звіті вся лісопродукція (крім поштучних виробів) відображається в щільних кубометрах. Облік лісопродукції ведеться по кількісних показниках в цілому по підприємству, по лісництвах (цехах) і в тому числі по матеріально-відповідальних особах.

 По кожному місцю зберігання (ліс, промсклад, кінцевий склад, цех) хлисти і жердини обліковуються по породах і кількості щільних кубометрів; ділова деревина – по породах, сортиментах, сортах і діаметрах в щільних кубометрах; дрова – по групах порід в щільних кубометрах; хворост в щільних кубометрах. Пилопродукція обліковується по породах, сортах, товщині в щільних кубічних метрах, а дошки, крім того, – обрізні і необрізні. Продукція переробки деревини обліковується в установлених одиницях виміру (щільні кубометри, квадратні метри, штуки, комплекти та ін.).

Після затвердження місячних Звітів про рух лісопродукції від лісництв (цехів) бухгалтерія підприємства зводить ці звіти в додатку до журналів-ордерів №№ 5, 5-1 про рух лісопродукції в лісі і на проміжних складах (трелях) окремо від рубок формування та оздоровлення лісів та  інших  заходів,  окремо від рубок головного користування, а в додатку № 1 до журналів-ордерів  № № 5, 5-2 – випуск готової продукції.

Лісопродукція, що знаходиться на лісосіках і проміжних складах, та нерозкряжовані хлисти на кінцевих складах відносяться до незавершеного виробництва і обліковується на субрахунку № 232 «Лісогосподарське виробництво». При прийнятті на підприємстві технології організації робіт, коли лісопродукція вивозиться з лісосік і проміжних складів в двір споживача або реалізується на сторону, то її слід відносити до готової продукції. Щомісячно вивезена лісопродукція на кінцеві склади списується з субрахунку № 232 на субрахунок № 233, а звідти після додаткових витрат по вивезенню, розкряжуванню  списується на рахунок № 26 «Готова продукція» по фактичній собівартості.

Зведені дані по Звітах про рух лісопродукції по лісництвах і цехах служать підставою для обліку лісопродукції в грошовому виразі.

Продукція лісопилення та переробки деревини обліковується на субрахунку № 234 «Інше  виробництво» в журналі-ордері № 5-2 по собівартості, а звідти оприбутковується на рахунок № 26 «Готова продукція».

Кількісний облік готової продукції ведеться в додатку № 1 до журналу ордеру № 5-2 “Відомість випуску готової продукції”.

Сировина, використана на лісопилення і переробку деревини, списується по фактичній собівартості .

При реалізації готової продукції списується її собівартість (фактична) з кредиту рахунка № 26 «Готова продукція» в дебет рахунка № 90 «Собівартість реалізації» (субрахунок № 901 «Собівартість реалізованої готової продукції»).

Списання лісопродукції, що знаходиться на всіх стадіях виробництва, на власні потреби проводиться по фактичній собівартості щільного кубометра з кредиту рахунків 232, 26  в дебет рахунка 20 «Виробничі запаси» (субрахунок 201), а звідти на рахунки витрат (23, 15, 39, 91,  92, 93, 94).

Оприбуткування лишків лісопродукції в лісі і на промскладах та хлистів на кінцевих складах проводиться по фактичній собівартості аналогічної продукції з кредиту рахунка № 71 «Інший операційний дохід» (субрахунок 719) в дебет рахунка № 23 (субрахунки 232, 233). Оприбуткування лишків готової продукції проводиться по фактичній собівартості аналогічної продукції з кредиту рахунка № 71 в дебет рахунка № 26.

Аналогічно проводиться списання нестач лісопродукції в лісі та на промскладах з кредиту рахунка № 23 в дебет рахунка № 94 (субрахунок 947), а готової продукції – з кредиту рахунка № 26 в дебет рахунка № 94 (субрахунок 947).


4.3. Облік лісопродукції, вилученої у лісопорушників, в результаті її незаконної заготівлі.


Облік лісопродукції, вилученої у лісопорушників, в результаті її незаконної заготівлі та лісопродукції, виявленої в результаті самовільних рубок, ведеться у відповідності до Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 р. № 1340.

Зазначена лісопродукція до її реалізації обліковується на позабалансовому рахунку 02 “Активи на відповідальному зберіганні”.

Кошти, одержані від реалізації вилученої лісопродукції перераховуються до державного бюджету згідно вимог чинного законодавства.


4.4. Облік і списання використаних на маркування деревини бирок


Облік бирок, що використовуються для маркування заготовленої деревини ведеться на рахунку 20 «Виробничі запаси» субрахунку 201 «Сировина й матеріали». За дебетом рахунку 201 відображається надходження бирок, за кредитом – їх витрачання на виробництво.

Списання використаних бирок проводиться щомісячно. Використаними бирки вважаються після реалізації деревини, маркованої ними.


5. Інвентаризація лісопродукції


Інвентаризація лісопродукції підприємствами лісового господарства України проводиться у відповідності до ст. 10 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», п.12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 р. № 419, Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Мінфіну України від 11.08.1994 р. № 69, зі змінами, даної Інструкції.

Інвентаризація лісопродукції на підприємствах лісового господарства проводиться щорічно станом на 1 листопада.

У відповідності до чинного законодавства вона також обов’язково проводиться у разі:

- передачі майна в оренду;

- приватизації майна державного підприємства;

- перетворення державного підприємства в акціонерне товариство;

- зміни матеріально-відповідальних осіб (на день приймання-передачі справ);

- встановлення фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей, а також за рішенням правоохоронних  органів;

- пожежі, стихійного лиха або техногенної аварії;

- ліквідації та реорганізації підприємства;

- при планових комплексних ревізіях та перевірках (вибірково);

- весняних ревізіях обходів.

Крім того інвентаризація лісопродукції  проводиться при переході на електронний облік деревини.

Фактична наявність лісопродукції встановлюється інвентаризаційними комісіями безпосередньо на всіх місцях зберігання (в лісі, на кінцевих складах, в цехах та ін.) шляхом перерахунку, обміру та визначення їх об’ємів.

Матеріально-відповідальні особи до початку інвентаризації повинні здати в бухгалтерію всі первинні документи по приходу і списанню лісопродукції та виробів з неї. Необхідно провести звірку даних бухгалтерського обліку з даними обліку матеріально-відповідальних осіб.

До початку інвентаризації у матеріально-відповідальних осіб беруться розписки про те, що всі документи по приходу і списанню лісопродукції на день інвентаризації здані в бухгалтерію.

При інвентаризації підлягає переліку вся наявна лісопродукція (власна,  давальницька). На кожну з них складається окрема відомість.

Дані переліку і обміру лісопродукції записуються комісією у Відомість переліку наявності лісопродукції (форма № Інв-2), яку підписують члени комісії та матеріально-відповідальні особи про те, що перелік лісопродукції проведений в їх присутності і претензій до комісії вони не мають (або мають), а також про те, що вказана у відомості лісопродукція прийнята на їх відповідальне зберігання.

Інвентаризаційні комісії встановлюють кількість лісопродукції, яка втратила якість або зовсім стала непридатною для використання і реалізації. Встановлені комісією втрати по кожному вищезгаданому випадку оформлюються окремими актами, в яких вказуються конкретні причини заподіяної шкоди і винуватці в допущеній безгосподарності для визначення їх відповідальності. Беруться пояснення від винуватців.

Лісопродукція, яка втрачена внаслідок стихійного лиха, оформлюється актом з участю компетентних осіб.

Наслідки інвентаризації по кожній матеріально-відповідальній особі на під­ставі відомостей переліку відображаються в Інвентаризаційному описі лісопродукції (форма № Інв-1), в якому також заносяться залишки лісопродукції по даних обліку.

Інвентаризаційний опис складається в двох примірниках, з яких перший з матеріалами інвентаризації подається підприємству, а другий з копіями матеріалів залишається в лісництві, цеху чи іншому структурному підрозділі.

На підставі Інвентаризаційного опису лісопродукції складається Порівняльна відомість результатів інвентаризації лісопродукції (форма № Інв-3), де виводиться кінцевий результат інвентаризації.

По всіх відхиленнях даних наявної лісопродукції від облікових даних матеріально-відповідальні особи дають письмове пояснення про причини їх утворення.

На підставі пояснень матеріально-відповідальних осіб, порівняльних відомостей та інших матеріалів інвентаризації комісія підприємства встановлює характер виявлених різниць, причин лишків і нестач і визначає порядок їх врегулювання, причини, від яких виникли втрати продукції та її якості, а також коло осіб,  діями яких була заподіяна шкода, для притягнення їх до відповідальності.

При виявленні нестач лісопродукції інвентаризаційна комісія повинна встановити чи не являються вони наслідком пересортиці, приписками об’ємів заготівлі, підвозки, вивозки, лісопилення та переробки деревини. В разі приписок об’ємів відповідно зменшується об’єм робіт за поточний рік і одночасно відноситься на винних осіб незаконно виплачена заробітна плата за невиконані роботи.

Акти інвентаризаційної комісії направляються в правоохоронні органи для притягнення винних осіб до  відповідальності.

Зведена порівняльна відомість в цілому по лісництву (цеху) заповнюється в 2-х примірниках, з яких перший здається підприємству, а другий залишається в справах лісництва (цеху).

На підставі порівняльних відомостей лісництв (цехів) нестачі лісопродукції (якщо на час установлення нестачі винуватців не встановлено) підприємства списують з кредиту рахунка № 23 (субрахунок 232) та рахунка № 26 в дебет рахунка № 94 (субрахунок 947) по фактичній собівартості. Одночасно нестачі та втрати лісопродукції відображають на позабалансовому рахунку № 07 (субрахунок 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей»).

На позабалансовому рахунку № 07 (субрахунок 072) враховуються суми нестач і втрат матеріальних цінностей, по яких не виявлені винні особи, або очікується рішення по їх відшкодуванню. При віднесенні витрат на рахунки винних осіб, або прийняття рішення про їх списання, на ці суми зменшується залишок на рахунку № 07 (субрахунок 072).

Нестачі та втрати, списані на винних осіб, відображаються в дебет рахунка № 37 (субрахунок 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків») з кре­диту рахунка № 71 (субрахунок 716 «Відшкодування раніше списаних активів») та зменшується позабалансовий рахунок 07 (субрахунок 072).

Розмір збитків, що відносяться на винну особу, визначається відповідно до Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 р. № 116.

При погашенні заборгованості винними особами списання проводиться з кредиту рахунка 37 (субрахунок 375) в дебет рахунків № 301, 311, 661.

Із сум, стягнутих з винних осіб, здійснюється відшкодування збитків, завданих підприємству, а залишок коштів перераховується до Державного бюджету України.

При цьому сума, що підлягає сплаті до бюджету, відображається по дебету субрахунку 716 і кредиту субрахунків 642 (на суму відшкодування) і 641 (на суму ПДВ).

Виявлені лишки лісопродукції підлягають оприбуткуванню з кредиту рахунка № 71 (субрахунок № 719 «Інші доходи від операційної діяльності») по фактичній собівартості аналогічної лісопродукції та виробів з неї.

По рішенню керівника підприємства може бути проведена пересортиця, тобто покриття нестач лишками аналогічної продукції або більш вартісною про­дукцією.

Всі результати інвентаризації вносяться до протоколу засідання центральної комісії, створеної на підприємстві. В протоколі наводяться детальні дані про осіб, винних в нестачах або втратах лісопродукції, і вказуються заходи, які необхідно застосувати до винуватців.

Протоколи засідання інвентаризаційної комісії затверджуються керівником підприємства.

При нестачах і втратах лісопродукції, що є наслідком зловживань, керівник підприємства повинен направити матеріали до правоохоронних органів та направити  позов по відшкодуванню збитків до суду.

На підставі матеріалів інвентаризації дані заносяться в Книги обліку лісопродукції (форма ЛГ-11) і відповідно у звіти та рапорти про рух лісопродукції у матеріально-відповідальних осіб.









Начальник відділу

бухгалтерського обліку та звітності

Г.Б. Байраківська

1 коментар:

  1. "Коли мене познайомили з паном Лі Беном (Кредитним директором), я виходив на ринок як перший покупець житла. Мої потреби були дещо іншими, і у мене було багато запитань, перш ніж він надіслав мені мій лист попереднього затвердження , він покликав поговорити зі мною про те, що це означає і що може змінитися. Він зробив мене доступним майже будь-якої години за допомогою електронної пошти та текстових повідомлень, був дуже чуйним та обізнаним. Він також дуже прямий, я пояснив йому, якими були мої очікування щодо часу закриття та інших деталей. Він сказав, що виправдає ці очікування, але перевершив їх. Я так швидко закрив ріелтора, і продавець, звичайно, був у захваті від цього. Але як покупець я оцінив, що я пройшов цей процес коротко, але ретельно. Від попереднього затвердження до закриття - подорож була такою безшовною, і я вважаю себе щасливчиком, бо чув історії жахів про Інтернет. Я рекомендую контактну електронну адресу офіцера з питань кредитування Бен Лі: 247officedept@gmail.com & Whatsapp Номер: + 1-989-394-3740 кожному, хто шукає позику на будь-якому ринку. Все оброблялося в електронному вигляді доцільно та надійно.

    ВідповістиВидалити