Перші економічні результати впровадження електронного обліку деревини!


Перші економічні результати впровадження електронного обліку деревини!


З першого погляду інновації в сфері лісового впорядкування направлення на зменшення трудозатрат і відповідно зменшення загальних витрат на ведення лісового господарства. Але, в нашому випадку, існує багато «але»…


Для неупередженості впровадження електронного обліку візьмемо середньостатистичне державне лісове господарство  поліської зони України (Волинська, Рівненська, Житомирська, Чернігівська, Київська області).

Основні лісотехнічні показники такого підприємства приблизно така:

 -  загальна площа лісового фонду - 45 тис. га.

 -  Обсяг реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – 16 млн.грн.

 - середня облікова чисельність в еквіваленті повної зайнятості 200 чол. (в умовах приватних підрядників на виконання лісозаготівельних робіт

 - середній обсяг рубання лісу – 50000 куб.м. деревини.


Для виконання усіх лісогосподарських заходів на такому підприємстві приблизно має бути:

8 лісництв (лісничий, помічник, лісничого, 2 старші майстри, по можливості – бухгалтер),

1 нижній склад (для неусвідомлених нижнім рахується склад в основному на залізно дорожніх станціях, хоча з радянською термінологією в сучасних умовах можна сперечатись), і звичайно апарат управління підприємства (слід зауважити що в порівнянні з радянським союзом, який є першоджерелом української бюрократії, нинішні масштаби її в умовах тотальної автоматизації бувшим керівникам СССР і не снились).


Отож, що нам необхідно для виконання обліку лісопродукції в умовах  «Єдиного державного реєстру руху лісопродукції».


17 комплектів засобів обліку (16 лісництв по 2 старші майстри, які являються безпосередніми виконавцями, і мінімум 1 комплект на нижній склад). Вартість цього набору, не багато -  не мало, 17*27=459 тис.грн.


Звісно, що можна сказати: «що це засоби такі дорогі?». Відповідь: наші державні чиновникі в особі очільників галузей вміють знаходити таких постачальників, щоб собі на дачу в Конча… назбирати.


Бирки! Виходячи із практики і середньої сортиментної структури заготівлі деревини по 5 шт. на 1 кбм. Деревини, і всього – 50000х5=250 000 тис. шт.. х 1,27 грн. = 317 тис.грн.


Отже, маємо загальну суму 776 тис.грн. витрат.


Починаємо економити!

В протокольних рішеннях Агентства визначенні основні напрямки і шляхи економії коштів від впровадження ЕОД:

1. збільшення виходу цінних сортиментів – (такого збільшення не помічено на підприємствах в зв’язку з тим, що як усі ми сучасники нинішніх ринкових умов розуміємо, що попит диктує умови пропозиції, адже 45 % продукції держпідприємств іде на експорт)

2. можливість реалізації продукції з лісу, зменшивши витрати на вивезення лісо продукції на нижні склади (звичайно, при розвененій місцевій переробці, це мало б великий «плюс», але, як зауважено вище 45% продукції іде на експорт, а 55% на внутрішній ринок? І то, внутрішній ринок – це 3-5 переробних заводів на регіон, яким все одно необхідно забезпечити доставку лісопродукції залізно дорожнім транспортом).


Ефект – 776 тис.грн. коту під …..

Але ж, в цьому є один плюс, і напевно, цей плюс тільки для однієї людини (а може і більше – хто ж знає їхню табличку ділення?)


Арифметика проста 25 регіонів х 12 лісгоспів х 776 тис.грн. = 233 млн. грн..

«Відкат» наших «вельможі», виходячи із публічної інформації 20% (якщо порівняти ціни на зарубіжних сайтах то і всі 50%), ітого – хох, гра «хто хоче стати мільйонером» відпочиває, як то кажуть  по «москальські» - нервно покуривая в сторонке!   





1 коментар:

  1. я абрам александр бізнесмен, який зміг оживити свій вмираючий лісозаготівельний бізнес за допомогою посланого богом кредитора, відомого як Бенджамін Лі, консультант з позики. Я проживаю в Єкатеринбурзі Єкатеринбург. ну ви намагаєтеся розпочати бізнес, розрахуватися з боргом, розширити існуючий, потрібні гроші для придбання поставок. у вас були проблеми, намагаючись забезпечити хорошу кредитну установку, я хочу, щоб ви знали, що містер Бенджамін проведе вас до кінця. це правильне місце для вас, щоб вирішити всі ваші фінансові проблеми, тому що я живий свідчення, і я не можу просто тримати це в собі, коли інші шукають спосіб бути фінансово піднятим .. позикодавець, використовуючи деталі, зазначені для того, щоб бути учасником цієї чудової електронної пошти: 247officedept@gmail.com або whatsapp / text + 1-989-394-3740.

    ВідповістиВидалити